Posting Terkini :
Home » , » Akta dicadang Najib, ditolak Umno sebelum ini kini dibawa sebagai idea baru oleh PH

Akta dicadang Najib, ditolak Umno sebelum ini kini dibawa sebagai idea baru oleh PH

Written By Senior Editor on Saturday, October 27, 2018 | 7:04 PM


Pada 2012, bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mencadangkan untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 dan menggantikannya dengan satu akta baru yang dinamakan Akta Keharmonian Nasional.

Satu badan bebas Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) telah ditubuhkan Najib sendiri pada 2013 bagi merealisasikan akta yang bertujuan membendung kebencian sesama kaum dan agama itu.

Bagaimanapun, cadangan tersebut mendapat tentangan oleh ramai anggota Umno sehingga Najib akhirnya dilihat membuat pusingan-U dengan mengekalkan Akta Hasutan. 

Laporan MKPN yang telah disampaikan kepada Najib pada 2015 sepi tanpa perkembangan.
Malah, menurut pensyarah kanan program sains politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Muhamad Nadzri Mohamed Noor, laporan tersebut telah diisytihar sebagai rahsia rasmi di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Bagaimanapun, pertukaran kerajaan selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu telah membuka ruang untuk akta itu kembali direalisasikan.

“Selepas pertukaran kerajaan, ada desakan untuk (laporan) itu dibuka semula, dan telah dibuka semula pada bulan ini. Kita boleh baca laporan itu, telah dibuka kepada umum.

“Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waythamoorthy minta pengkaji melihat maklum balas orang ramai terhadap laporan tersebut.

“Kemungkinan besar ia akan diteruskan, kemungkinan besar ia akan menjadi undang-undang dalam masa satu-dua tahun ini,” katanya yang merupakan jurulapor untuk MKPN terdahulu.

Beliau berkata demikian selepas kuliah umum Hubungan Etnik di Malaysia: Dahulu, Sekarang dan Masa Depan di Hub Teach For The Need (TFTN) di Bangsar, Kuala Lumpur semalam.

Tambah beliau lagi, akta tersebut penting bagi menjaga fabrik sosial di Malaysia yang dinamik dan pelbagai kaum.

“Dengan akta ini, sesiapa yang membuat ucapan jahat terhadap mana-mana kaum dan agama, boleh dianggap telah melakukan jenayah,” katanya lagi.

Nadzri sekali lagi dilantik sebagai jurulapor baru-baru ini, kali ini dalam penyediaan cetak biru (blueprint) Pelan Perpaduan, Kesepaduan dan Penyatupaduan Kaum (PPKPM) di bawah kerajaaan Pakatan Harapan.

Kenyataan Nadzri itu senada dengan kenyataan Menteri di JPM Datuk Dr Mujahid Yusof bahawa Rang Undang-Undang Akta Suruhanjaya Harmoni dan Perdamaian dijangka dibentangkan pada tahun depan.

Mujahid yang sebelum ini pernah menjadi pengerusi Jawatankuasa Kerja Perundangan dan Polisi, MKPN berkata isu keharmonian perlu diberi perhatian khusus dan tidak menumpang dalam akta lain.

“Draf bagi idea ini sudah pun siap sejak dulu iaitu semasa saya bertindak sebagai pengerusi dalam MKPN dulu.

“Bagaimanapun, akta ini masih di peringkat awalan, saya andaikan ia akan dilaksanakan pada tahun hadapan,” katanya seperti dipetik dalam Utusan Malaysia.
Share this article :

1 comment:

  1. Saya ibu EVA FIORENTINA APRILA  dari palembang mengucap syukur kepada allah,karna melalui bantuan dari aki abdul jamal yg sebesar 20m kini saya sudah bisa menjalankan usaha saya lagi.Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Aki Abdul Jamal dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Aki Abdul Jamal bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di No Wa 085-254-384-488- rasa
    senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Aki untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu EVA FIORENTINA APRILA dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Aki disini PESUGIHAN UANG GAIB TANPA TUMBAL

    ReplyDelete

INFO

Tiada lagi...

Komen

 
Programmer : Creating Website
Webmaster Anak Rimau
Copyright © 2011. Anak Harimau - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Mas Template